Bozcaada Türkiye’de sıradışı şarapların üretildiği, adanın ikliminin oldukça elverişli olması nedeniyle pek çok şarap imalathanesine ev sahipliği yapan bir bölge. Ülkemizde bulunan değişik bir çok şarabın Bozcaada da üretildiğini söylemek kesinlikle doğru olacaktır. Eğer Bozcaada’ya seyahat ediyorsanız, “Bozcaada’da hangi şaraphaneleri ziyaret edeceğim? Bozcaada da hangi şarapları içmeliyiz?” gibi sorularınız varsa bu yazımızda cevabınızı bulabilirsiniz. Bozcaada da bulunan farklı şarapları tatmak ve Polente Tepesine gün batımına gittiğinizde elinizde damak zevkinize uygun şarabın olmasını istiyorsanız doğru yerdesiniz. Hem Bozcaada tatilinizin tadını çıkarabileceğiniz hem de adadaki şarap üreticilerini tanıyabileceğiniz sizin için hazırladığımız “La Liberta Bozcaada Şarap Rehberi”
Öncelikle adada pek çok üretici ve bağevi var. Feribottan adımınızı attığınız ilk anda adanın şarapla özdeşleşen atmosferini farkedeceksiniz. Zaten yüzyıllar önce bile basılan sikkelerde üzüm sembolü olduğu anlatılıyor. Nitekim bu kadar çok şarap barının ve farklı şarabın olduğu bir ortamda seçim yapmak oldukça zor olabilir. Özellikle önereceğimiz bir kaç rotayı sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Çamlıbağ : Çamlıbağ Şaraplarını adada oldukça popüler bir yer olan Tenedion Wine House'da tadabilirsiniz. Burası ada kültürünü yansıtan bir köşebaşı diyebiliriz. Rahat oturma yerleri ve çevresinde bulunan sokak sanatı grafitilerle hem harika instagram fotoğrafları çekebilir hem de değişik bir şarap tadım deneyimi yaşayabilirsiniz. Biz Tenedion Wine House’u ziyaret ettiğimizde 9’lu bir şarap tadım menüleri vardı. Yaklaşık 50 metre aşağıdaki Çamlıbağ satış ofisinden de şarapları temin etme imkanı sunuyordu. Özellikle bölgeye özgü üzümleri mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz. Karalahna, vasilaki ve kuntrayı mutlaka deneyin. Bizim favorimiz tadım menüsünden hariç denediğimiz 2010 Çamlıbağ Cabernet Sauvignon ve Kuntra Özel Rezerv oldu. Fiyatlar ortalama, personel oldukça ilgili sorduğunuz her soruya sabırla cevap veriyorlar. Şarap sever iseniz kesinlikle memnun kalacağınız bir deneyim sunacaklarından emin olabilirsiniz. Yaz sıcağı için Çamlıbağ Blush’ı da ayrıca önerelim.
Talay : Talay Ailesi kendi anlatımlarından alıntıyla 1600'lü yıllarda Osmanlı İmparatorluğu tarafından Bozcaada'ya yerleştirilen ilk müslüman Türk ailelerden biri. Ailenin mensubu dört Talay kardeş, ailelerine ait yaklaşık kırkbeş yıllık bir bağevini restore ederek şarapçılık işine başlamışlar. Talay Şarapçılık Bozcaada’nın en eski şarap üreticilerinden. 5 şaraptan oluşan tadımlık menüleri var. 1948 Winehouse da ufak bir peynir tabağıyla adaya özgü şaraplarından denedik. Özellikle Shiraz’ı kendine özgü notalar taşıyan denenmesi gereken bir şarap. Yine adaya özgü bir üzüm olan Karalahna ve Kuntradan yapılan şaraplarını denemenizi tavsiye ederiz. Cabernet Sauvignon Likör şarabı da denenmesi gerekli sıradışı tatlar taşıyor. Yeni tatlara açıksanız ve şarap konusunda bilginizi geliştirmek istiyorsanız kesinlikle tadına bakmanızı öneririz.
Ataol : 1927’den beri adada şarapçılık yapan bir firma olan Ataol Şarapçılığın ürettiği adaya özgü üzümlerden karalahana ve kostarağa denenebilir. Aynı zamanda peynir üreticiliği de yapıyorlar ve peynirleri ada halkınca tavsiye ediliyor.
Amadeus : Bozcaada seyahatinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken şarap fabrikası ve şarap barı olarak nitelendirebiliriz. İlgili ve bilgili personelleriyle çok keyifli dakikalar geçirmenize sebep olacaklarına emin olabilirsiniz. Amadeus Şarapçılığı adadaki diğer üreticilerden ayıran özelliği özellikle ithal olarak adlandırabileceğimiz çok farklı üzümlerden şaraplar yapıyor olması. Adanın üzüm yetiştirme hususundaki potansiyelini inovatif bir şekilde değerlendirmişler. Bizim favorimiz Amadeus Zinfandel Rose şarabıydı. Kesinlikle denenmesi gereken oldukça farklı bir şarap. Tadımla beraber aldığımız peynir tabağının da şahane olduğunu not düşmek istiyoruz. Yeşil elma aromalı Grillo şarabı farklı bir şarap deneyimi sunuyor. Eğer şanslıysanız sahibi Oliver Gareis ile kaliteli bir sohbet edebilirsiniz.
Corvus : Tadım alanı fabrikasında olan ve çok kaliteli şaraplar yapan bir Bozcaada markası. Lezzet ve kalite konusunda Corvus Türkiye’de ciddi şekilde markalaşmış durumda. Corvus’un house wine ve taze şarapları yanında üst segment şaraplarını da mağazasında bulabilirsiniz. Özellikle tavsiye edeceğimiz Türkiye’de çok fazla üretilmeyen sınırlı sayıda şarap üreticisinin yapmış olduğu Passito tatlı şarap olacaktır. Passito tatlı
şarabı ister tatlılarla beraber ister farklı bir deneyim için küflü peynir, rokfor gibi peynirlerle deneyerek damağınızı şenlendirebilirsiniz. Corvus Şarapçılık adaya çok büyük bir emeği geçen Reşit Soley’in eseri. Kendisinin verdiği emeklerle de oldukça karakter sahibi şaraplar denemeniz mümkün. Eğer nihai tüketici olarak farklı kalibrede şaraplar denemek isterseniz Corvus Blend şaraplarından deneyebilirsiniz.
Maalesef ki bunca emeğe karşın adada bağcılığın sona ereceğinden endişeli olanlar var. Özellikle 2019 yılında konuşan Çamlıbağ Şaraplarının sahibi Haşim Yunatçılar da bağcılıkta son nesil olduklarını söylemiş.(Bkz: https://t24.com.tr/yazarlar/mehmet-yalcin/bozcaada-sarabi-elden-gidiyor,23551 ) Umarız şaraba olan alaka ve bağ turizmine duyulan ilginin arttığı son yıllarda kendisinin öngördüğü senaryo gerçek olmaz da yıllara meydan okuyan şarap adası imajı yok olmaz.
Keyifli bir Bozcaada ve şarap deneyimi dileriz!
La Liberta olarak sitemizde hiç bir şekilde alkollü içkilerin reklamı veya tüketicilere yönelik tanıtımı yapılmamaktadır. Alkol sağlığa zararlıdır, içmemenizi öneririz. Bilgilendirme amacı taşımakta olan tarifler ve bununla beraber tavsiye niteliğinde olmayan denediğimiz bilgi verici yazılar bulunmaktadır.
コメント